16 Mayıs 2012 Çarşamba

TARİH KÖŞESİ, OYUN


SAYI NEDİR?

Sayıların bulunması kolay olmamıştır kuşkusuz.
Yazının daha bulunmadığı eski çağlara geri dönüp insanlık tarihinde sayıların nasıl bulunduğunu, sayı saymanın hangi evrelerden geçtiğini bilemeyiz. O günlerden bu günlere bir ipucu kalmasına olanak yoktur. Ama yakın geçmişte gözlenebilen ilkel kabilelerin sayı kavramları incelenebilir.
Örneğin; her türlü nesneyi en az ona kadar sayabilen, ancak bu eylemini saydığı nesnelere dokunmadan yapamayan kabileler de vardır. Ya sayarken bir yandan da vücudunun çeşitli yerlerine dokunmak zorunluluğunu duyan kabilelere ne denir? Ona kadar saymak için genellikle sol elin başparmağından bağlayarak sağ elin küçük parmağına kadar birer birer dokunurlar. Ondan büyük sayılar için ayak parmaklarıkullanılır.
Alt›dan yukarı sayamayan, aritmetiği zayıf bir başka kabilede de reisli¤e, en fazla hayvanı olan kişiyi getirirlermiş! Hayvanları nasıl sayarlardı diye merak ediyor insan.
Kimin daha fazla hayvanı oldu¤unu bulmak için saymaya gerek yoktur ki! Hayvanları karşılaştırmak yeterlidir. ‹ki aday›n hayvanlar› yan yana iki a¤›la konur, sonra ağıllardan hayvanlar birer birer çıkarılır. Ağılı ilk boşalan seçimi kaybeder.
Bu örneklerden şu çıkıyor: Sayıları nesnelerden soyutlamak pek kolay olmamıştır.
“Bir elma, iki elma” dan “bir, iki”ye geçiş küçümsenmeyecek bir başarıdır.

OYUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder